Jokainen on varmaan jossain elämänsä vaiheessa muuttanut tai ainakin harkinnut muuttoa. Ihan pieni vinkki, siihen kannattaa oikeasti varautua kunnolla, syystä että koskaan mikään ei mene niinkuin suunnitelmissa. Moni paikka tarjoaa "muuttajan muistilistaa". Näissä listoissa on vain osa oleellista tietoa tapahtumista ja mitä pitää tehdä kuten osoitteen muutos postiin, sähkösopimuksen siirtäminen jne. Hyvin tärkeitä toki nämäkin mutta tärkeimpiä ovat kuitenkin itse muuttoon liittyvät yksityiskohdat. Ellei palkkaa muuttofirmaa hoitamaan osaa asioista, siltikin on kohtia jotka kannattaa huomioida.

Kuten:

Riittävä määrä henkilöitä avustamaan, tavaran kantamisessa, paikoilleen asettelussa, muussa siirtelyssä sekä "molempiin päihin" riittävästi väkeä jotta tavarat kulkevat jouhevasti koko muuton ajan. Sekä kuljettamaan mahdollisia ajoneuvoja, joita niitäkin kannattaa olla muutama. Varaa myös riittävästi muonaa ja alkoholitonta virkistysvettä apulaisille muuton ajaksi.

Älä aloita muuttoa tarjoamalla alkoholia apulaisille, tarjoa mahdolliset alkoholit vasta kun tavarat on siirretty paikasta A paikkaan B. Jotta ei käy niin että väki on liian humalassa siirtääkseen muuta kuin tölkkiä huulilleen. Näin saatat myös ehkäistä mahdolliset tapaturmat muuton aikana, siis henkilöihin kohdistuvat.

Mahdollisia työtapaturmia voi tulla kaikesta huolimatta joten varaudu pitämään puhelin lähellä jotta voit hälyyttää apua jos huonosti käy.

Aloita muutto organisoimalla kaikki mahdollisimman tarkasti. Jaa tehtävät apulaisille selkeästi, anna selkeät ohjeet kuka tekee mitäkin. Älä pyydä avuksi ihmisiä jotka vain pikaisesti piipahtavat vaan varaa "kokopäiväisiä" apulaisia joilla on aikaa auttaa alusta loppuun.

Pidä huoli että kaikki tavarat on pakattu jo ennen kuin apurit tulee ja mahdolliseet huonekalut purettu hyvissä ajoin ennen muuttoa jotta ei tuhraannu kallista aikaa tavaroiden pakkaamiseen ja osiksi purkamiseen kun urakka alkaa.

Merkitse laatikoihin selkeästi sisältö ja huone jonne ne on tarkoitus kuljettaa, sekä onko sisältö helposti särkyvää. Tv:t ja muut arvotavarat on kätevämpi kuljettaa erillisessä kuormassa henkilöautolla jotta vältytään vaurioilta.

Siivoa ja tyhjennä yksi huone valmiiksi ja siirrä valmiiksi pakatut tavarat sinne jotta apureiden ei tarvitse kuin kantaa ne ulos asunnosta. HUOM jos talo on kahdessa tai useammassa kerroksessa kannattaa huone valita alakerroksesta kaikkien työtä helpottaakseen. Tyhjennä myös kellarit ennakkoon ja merkitse seuraavaan kellariin siirtyvät tavarat huolella. Sitä mukaan kuin saat huoneita tyhjäksi ennakkosiivoa ne niin vältyt suurelta loppusiivoukselta ja sen myötä mahdolliselta laskulta koskien huonosti siivottua asuntoa, etenkin vuokraasunnoissa. Voi nimittäin olla hyvin mahdollista ettet heti muuton perään jaksa kovinkaan reippaasti siivota asuntoa. Voit toki myös tätä varten hankkia erillisen apulaisen joka siivoaa huoneet sitä mukaan kun ne tyhjenee. Varaa myös riittävät ja tehokkaat siivousvälineet valmiiksi. Loppusiivouksenkin voi toki jättää muuttoa seuraavaksi päiväksi jos vain energia riittää siivota sitten, sitäkin varten kannattaa varata riittävästi ihmisiä jotta ei mene koko päivää kuuratessa. Muista pestä kaapit sisältä hyllyjä myöten sekä poistaa pahimmat tahrat ovista. Pese myös jääkaappi ennekkoon jos vain mahdollista. Höyrypesuri on kätevä ja edullinen hankinta.

Tyhjennä ja sulata pakastin mahdollisimman ajoissa, älä jätä sitä viimeiseen päivään odottamaan. Hyvä vinkki on ennen muuttoa syödä pakastin tyhjäksi tai lahjoittaa pakastimessa olevat ruuat eteenpäin tai muuhun säilytykseen. Vinkkinä vielä että pakastin kannattaa sulattaa muutaman kerran vuodessa niin ei tule jäähelvettiä sinne.

Sähkönsiirto kannattaa toteuttaa niin että viimeiseen luovutuspäivään asti on vanhassa asunnossa sähköt jotta varmasti saa hyvässä valossa siivottua ja siirrettyä tavarat pois asunnosta.

Laita viimeiseen kuormaan / päälimmäiseksi kaikki tärkeimmät ja eniten käytetyt tavarat kuten kännykkälaturit, hygienia tuotteet, puhdas vaatekerrasto jne.

Lemmikit kannattaa siirtää myöskin ajoissa pois jaloista jotta kaikkien on turvallista liikkua ja ei tarvitse huolehtia jatkuvasti että karkaako kissa, koira tai jokin muu eläin asunnosta oven ollessa jatkuvasti auki.

Hanki myös muuttoa helpottavia tavaroita kuten nokkakärryt, kantoliinat, pahvilaatikot jne.

Siinäpä taisi olla kaikki oleellinen ja ei niin oleellinen. Lisätä toki saa itse oman mielensä mukaan jos listalta puuttuu jotain. Tässä vain omat havainnot viimeisimmältä muuttokeikalta. Aiemmissakin huomattu samoja ongelmia.

Rusina kiittää ja kuittaa