Itse olen aina kuvitellut olevani vapaan kasvatuksen hedelmä. Sai tulla ja mennä mielensä mukaan kuhan matkalla ovesta ulos huikkasi vanhemmille minne päin on menossa. Huom aika ennen kännyköiden vallankumousta. Silloin mentiin oven taakse hakemaan ulos ja soitettiin lankapuhelimiin. Leikittiin pihapelejä ja oltiin ulkona rakentamassa majoja.

Tässä muutaman viikon ajan olen kuunnellut nykyajan lasten huutelua toisilleen kun pelataan pallo pelejä tuossa pihassa. Kielenkäyttö on niin värkiästä ja räävitöntä että tunnen itseni ikälopuksi. Haukutaan, Huo**tellaan, kirotaan kun menrimiehet ja lyödään käsin ja kepein. Pahinta tässä on se että nämä lapset, nimenomaan lapset ovat ala-asteikäisiä ja vanhemmat ovat vieressä eivätkä puutu asiaan millään tavoin. Muutaman kerran joku toinen naapuri on komentanut tai kieltänyt lapsia tekemästä jotain tai siivoamaan kielenkäyttöään. Silloin nämä lapset kohdistavat koko sanavarastonsa tähän K***päähän joka kehtaa kieltää heidän ilonsa. Vanhemmat vain istuvat penkillä ja naurahtelevat itsekseen.

Nämä lapset siis myös potkivat palloaan toisten ikkunoihin ja autoihin vanhempien ummistaessa silmänsä totaalisesti. Omassa lapsuudessani olisin jo pelkästään tällä käytöksellä saanut sellaisen tukkapöllyn ja selkäsaunan ettei olisi mieleenkään tullut enää uudelleen kokeilla sitä tempausta.

Tässä herääkin suurin kysymys. Mistä nämä vanhemmat ovat kasvatusneuvonsa ja tapansa saaneet? Tuskin omat vanhemmat sallivat näiden n.30-vuotiaiden nykyisten vanhempien nimitellä itseään ja muita aikuisia puuttumatta asiaan millaan tavalla. Onhan toki nykypäivänä huomattavasti parempi ettei ruumiillinen kuritus ole sallittua ja että lapsen oikeuksia ei saa loukata, mutta on rakentaviakin tapoja puuttua tälläiseen käytökseen. Ei siis tarvitse kurittaa lasta tai huutaa pää punaisena. Mutta rajat pitää asettaa ja käytöstavat opettaa. Miten muuten nämä lapset koskaan oppivat kunnioittamaan ketään tai mitään? Millaiset eväät itse antaisit omalle lapsellesi tulevaisuutta ajatellen.

Yleisesti ajatellaan ettei muiden kasvatukseen saa tai pidä puuttua. Mutta ei myöskään voi olettaa että lapset saavat tehdä mitä vaan. Pahoja katseita saat varmasti kun menet jonkun toisen lasta komentamaan, mutta ei kenenkään pitäisi joutuakkaan komentamaan toisten lapsia. Vanhemmat vaan välillä tuntuvat ajattelevan että kyllä päiväkodissa ja koulussa kitketään pahat tavat pois. Valitettavaa kyllä resurssit eivät riitä ja näin ajaudutaan taas ojasta aallikkoon, tulee koulukiusaamista, väkivaltaa ja muuta ei niin toivottua tapahtumaa lapsen elämään. kuitenkin kun puhutaan nykyajasta ja kasvatus menetelmistä on "rangaistus" -vaihtoehtoja monia: Vanha kunnon kotiaresti, peli ja kännykkä kielto, tietokonekielto, "etuoikeuksien" pois ottaminen. Keinoja on monia ja väkivallattomia. Vanhempien vaan pitäisi ottaa tiukkalinja mita saa ja mitä ei saa tehdä, sekä tietää mitä lapsi tekee missäkin.

Kerrottakoon sen verran vielä tähän loppuun ettei itselläni ole lapsia, mikä varmasti olikin arvattavissa. Mutta olen kouluttautunut lasten ja nuorten kasvatukseen. Ja aion kyllä vielä tulevaisuudessa lisääntyäkkin.